Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ghardaia.edu.dz/xmlui/handle/123456789/8536
Title: Contribution À L’étude De L’effet Biologique Des Huiles Essentielles Des Fruits De Citrullus Colocynthis
Authors: Sabrine, Benghezal
Hamida, Benoudina
Keywords: الأيض الثانوي
الزيوت الأساسية
سلالات بكتيرية
hydrodistillation
نبات الحنظل
métabolites secondaires
citrullus colocynthis
souches bactériennes
effet biologique
secondary metabolites
Citrullus colocynthis
bacterial strains
biological effect
Issue Date: 2013
Publisher: Université de Ghardaïa
Abstract: ملخص: الهدف من دراستنا هو تحديد التأثير المضاد للميكروبات للزيوت الأساسية من نبات الحنظل على بعض البكتيريا المسببة للأمراض. اعتمدت الاختبارات على طريقة الانتشار على المدى المتوسط الصلبة (حساسية)، وتبين دراستنا الحد الأقصى لتثبيط في Staphylococcus aureus مع منطقة تثبيط تساوي 14 ± 14,1 مم والحد الأدنى من تثبيط في Listeria monocytogenes مع منطقة تثبيط تساوي 14 , 1± 9 مم ،, و تثبيط متوسط Pseudomonas aeroginosa وEscherichia coli ، و وProteus vulgaris يساوي 10 ±14,1 مم، 00 12±مم و 13 ± 1,41مم، على التوالي، في حين الزيوت العطرية لنبات الحنظل لم يكن لها أي تأثير على Bacillus subtilis Résumé : Le but de notre étude est de déterminer l’effet antimicrobien des huiles essentielles de la plante citrullus colocynthis sur quelques bactéries pathogènes. Le test adopté, est basé sur la méthode de diffusion sur milieu solide (antibiogramme), notre étude montre un maximum d’inhibition chez Staphylococcus aureus avec une zone d’inhibition égale à 14±1,41 et un minimum d’inhibition chez Listeria monocytogenes avec une zone d’inhibition égale à 9±1 ,41mm, pour Pseudomonas aeroginosa, Escherichia coli et Proteus vulgaris, une inhibition moyenne égale à 10±1,41mm, 12±00mm et 13±1,41mm respectivement, cependant l’ huile essentielle de la plante citrullus colocynthis ne présente aucun effet sur la souche de Bacillus subtilis. Summary: The aim of our study was to determine effect of antimicrobial of essentials oils of plant Citrullus colocynthis on some bacteria Pathology. The test adopted is based on the diffusion method on solid milieu (sensitivity), our study shows a maximum of inhibition in Staphylococcus aureus with an inhibition zone equal to 14 ± 1,41mm and minimum inhibition in Listeria monocytogenes with an inhibition equal to 9 ± 1, 41mm, for Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Proteus vulgaris, the average of inhibition equal 10±1,41mm, 12±00mm and 13±1,41mm, respectively, but the essential oil of the plant Citrullus colocynthis has no effect on Bacillus subtilis.
URI: https://dspace.univ-ghardaia.edu.dz/xmlui/handle/123456789/8536
Appears in Collections:Mémoires de Licence et Les rapports de stage

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
memoire pdf.pdf2.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.