Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-ghardaia.edu.dz/xmlui/handle/123456789/7555
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSafia, CHARA-
dc.date.accessioned2024-06-07T22:04:36Z-
dc.date.available2024-06-07T22:04:36Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-ghardaia.edu.dz/xmlui/handle/123456789/7555-
dc.description.abstractCette étude porte sur le pain d’orge de Ghardaïa de l’écrivain français Jean Claude Abonneau. Ce roman est traité selon l’approche sociocritique tout en comparant entre la structure du roman et la structure de la société de Ghardaïa de 1980 à 1982. Notre lecture du roman nous a aidés à expliquer comment l’écriture reflète une réalité. En effet, l’auteur a rapporté fidèlement le vécu de la région de Ghardaïa à l’époque. ملخص تركز هذه الدراسة على خبز الشعير في غرداية للكاتب الفرنسي جان كلود أبونو. يتم التعامل مع هذه الرواية وفق المنهج الاجتماعي والسياسي عند المقارنة بين بنية الرواية وبنية مجتمع غرداية من 1980 إلى 1982. وقد ساعدتنا قراءتنا للرواية في توضيح كيف تعكس الكتابة حقيقة واقعة. في الواقع، نقل المؤلف بأمانة تجربة منطقة غرداية في ذلك الوقت. Summary This study focuses on the barley bread of Ghardaïa by the French writer Jean Claude Abonneau. This novel is treated according to the sociocritical approach while comparing between the structure of the novel and the structure of the society of Ghardaïa from 1980 to 1982. Our reading of the novel helped us to explain how the writing reflects a reality. Indeed, the author faithfully reported the experience of the Ghardaïa region at the time.EN_en
dc.language.isofrEN_en
dc.publisherجامعة غردايةEN_en
dc.subjectle pain d’orgeEN_en
dc.subjectLa société de GhardaïaEN_en
dc.titlePour une étude sociocritique du roman pain d'orge de Ghardaïa de Jean Claude Abonneau, les années 1980-1982EN_en
dc.typeThesisEN_en
Appears in Collections:Mémoires de Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MEMOIRE_CHARA.pdf582.48 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.